Townshend – Tommy

Gitarist, zanger en componist Pete Townshend werd in 1945 geboren in de Londense wijk Chiswick. Zijn ouders deden beiden aan muziek. Moeder was zangeres, vader saxofonist. Pete was 11 jaar toen hij een gitaar kreeg, hij heeft het instrument niet meer losgelaten. Toen hij de film Rock Around the Clock had gezien wist hij dat hij de rockmuziek in zou gaan. Hij werd beïnvloed door gitaristen als John Lee Hooker (1917 – 2001), Bo Diddley (1928 – 2008), en The Shadows.

Op de middelbare school ontstond zijn eerste bandje met o.a. John Entwistle (1944 – 2002), toen nog hoornist en later basgitarist. Roger Daltrey (1944) zou de leadzanger worden. De drummer van de band werd de legendarische Keith Moon (1946 – 1978). Zo ontstond in deze samenstelling in 1964 The Who. De eerste successen van de band werden door Townshend geschreven: I Can’t Explain (1965), My Generation (1965), en Substitute (1966). De genoemde nummers klonken voor die tijd hard en ruw.

De groep viel op door hun agressiviteit. Tijdens optredens werd er ingehakt op versterkers, op de grond geslagen met gitaren, terwijl ook het drumstel het moest ontgelden. De groep had veel aanhang onder de Mods (muziekliefhebbers en modebewuste op scooters rijdende jongeren uit de Britse subcultuur, met name Londen begin jaren 60)

Een groot succes boekte Townshend en zijn groep met de opera Tommy (1969), het muziekverhaal over een doofstom en blind jongetje. In tegenstelling tot eerder genoemde nummers klonk het liedmateriaal niet agressief maar melodieus. Tommy, het autistische jongetje, doof, stom en blind, die uiteindelijk geneest en de koning van het flipperspel wordt. Townshend droeg het conceptalbum op aan de Indiase goeroe Meher Baba. Geliefde nummers uit Tommy: Ouverture (met hoornsolo) – It’s a boy – 1921 – Christmas – Acid Queen – Pinball Wizzard – Tommy can you hear me?

In 1972 verscheen er een klassieke uitvoering met het London Symphony Orchestra. In 1975 werd de popopera verfilmd.

TOWNSHEND TOMMY NUMMER 794