Czerny – Piano Etudes

De in Wenen geboren en getogen musicus en pedagoog Carl Czerny (1791 – 1875) kan beschouwd worden als één van de grondleggers van de moderne pianotechniek. Als kind kreeg Czerny onderricht van zijn vader die zelf pianist was. Ludwig Beethoven (1770 – 1827) was zeer onder de indruk van het wonderkind en nam hem aan als leerling. (Beethoven en de familie Czerny woonde in dezelfde wijk in Wenen). Toen Czerny tien was gaf hij uitvoeringen met pianoconcerten van Mozart en van Beethoven. Later zou hij de leraar worden van pianovirtuoos Franz Liszt (1811 – 1886). Vriendschap sloot hij o.a. met collega’s als Clementi en Chopin. Czerny schreef meer dan duizend werken.

Czerny is de muziekgeschiedenis ingegaan als componist van voornamelijk didactische pianostukken. Toenmalige pianotalenten werden door Czerny onderwezen volgens eigen methoden, gebaseerd op het spel en pianocomposities van zijn vrienden Beethoven en Clementi. Tot op heden worden zijn methodes op muziekscholen en conservatoria nog gebruikt. De overige werken van Czerny zijn minder populair. Hij componeerde tal van symfonieën, concerten, religieuze muziek etc. Zijn Symfonie 1 in c mineur wordt alom geprezen!

Talloze piano studie boeken schreef Czerny, voor zowel de beginnende als de gevorderde pianist. We noemen Opus 599 Oefeningen voor beginners – Opus 740 Vingeroefeningen – Opus 261 Etudes – Opus 299 Etudes (Der Schule der Geläufigkeit).

CZERNY PIANO ETUDES NUMMER 540