Barber – Adagio for strings
Een eendagsvlieg kun je de Amerikaanse componist Samuel Barber (1910-1981) nauwelijks noemen, al blijft hij onvermijdelijk verbonden met zijn Adagio for strings. Maar met zijn Dover beach voor stem en strijkkwartet, een Vioolconcert en een Pianoconcert heeft Barber bewezen meer noten op zijn zang te hebben. Aanvankelijk was Barber van plan om zang te gaan studeren, hij beschikte over een mooie baritonstem en werd als kind geïnspireerd door de altstem van zijn beroemde tante, de operazangeres Louise Homer.
De vermaarde dirigent Arturo Toscanini (1867 – 1957) kreeg het Adagio for strings opgestuurd maar zag er aanvankelijk weinig in. Intussen had hij het stuk wel in zijn geheugen opgeslagen en voerde het uit in 1938 uit tijdens een radio-uitzending vanuit het Rockefeller Center te New York met het NBC Symphony Orchestra. Het stuk werd een hit van de bovenste plank, niet alleen in de klassieke muziek maar ook in de popmuziek.
Het Adagio for strings is verreweg het meest geliefde stuk van Barber. Was het publiek jarenlang gewend aan het beroemde Adagio van Albinoni, de nieuwe generatie luisteraars koos nu ook voor het Adagio for Strings. Het lyrische stuk werd ontleend aan het middendeel van Barbers eerste strijkkwartet uit 1936.
Door het ingetogen en meditatieve karakter, de langzame slepende strijkers en de toonsoort bes mineur klinkt het stuk droevig en wordt het veelal gespeeld bij begrafenissen, herdenkingen of plechtige gebeurtenissen. Voor de componist blijft de melodie voor altijd wat hij wilde, verbonden met de pijn van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 1967 bewerkte de componist het voor acht stemmig koor op tekst van het Agnus Dei. Als herinnering aan de aanslagen op 11 september 2001 wordt dit stuk ieder jaar uitgevoerd.
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
BARBER ADAGIO FOR STRINGS NUMMER083
https://www.youtube.com/watch?v=KylMqxLzNGo