Albrechtsberger – Trompetconcert

Johann Georg Albrechtsberger (1736-1809) was niet zo zeer componist, maar meer theoreticus en leraar. Hij was geruime tijd organist in het bekende Oostenrijkse plaatsje Melk. Later werd hij benoemd tot organist en kapelmeester aan de beroemde Stephansdom in Wenen, een promotie die in eerste instantie was beloofd aan zijn vriend Wolfgang Amadeus Mozart. Tussen de bedrijven door schreef hij dikke boeken over algemene muziekleer. Als leraar had hij onder zijn leerlingen een hoogbegaafde knaap, Ludwig van Beethoven. Verder gaf hij ook les aan de later zo beroemde pianovirtuoos en componist Carl Czerny.

Van het compositorisch oeuvre van Johann Georg Albrechtsberger is vooral zijn kamermuziek van belang. Bekend zijn in ieder geval elf soloconcerten waaronder het trompetconcert, of beter Concertino voor trompet, klavecimbel en strijkers. Het is niet helemaal zeker of Albrechtsberger dit concert voor de nieuwe ventieltrompet schreef, of dat hij nog gebruik maakte van de natuurtrompet met eventuele gaten of kleppen. Het eerste lijkt het meest waarschijnlijk omdat men de ventieltrompet rond 1800 uitvond. Tevens componeerde Albrechtsberger een Trombone- en zelfs een Tubaconcert.

De uitvinding van de ventieltrompet werd gedaan toen Albrechtsberger aan zijn laatste levensfase begonnen was. Twee componisten die eveneens van de nieuwe ventieltrompet (of toch kleppentrompet?) gebruik gemaakt hebben, zijn Haydn en Hummel. Deze twee tijdgenoten van Albrechtsberger schreven ieder een trompetconcert dat tot de beste in hun soort genoemd mag worden, en natuurlijk ook een plaatsje kregen op deze site.

ALBRECHTSBERGER TROMPETCONCERT NUMMER 411