Dowland – Zang en Luit

De Engelsman John Dowland (1563 – 1626) was in zijn tijd een populair zanger en luitspeler. Hij was tevens componist van liederen en instrumentale werken. Al op 17-jarige trad hij als veelbelovend muzikant op in dienst van het Franse hof.

Dowland studeerde muziek aan de universiteiten van Oxford en Cambridge. Als hof musicus zwierf hij door Europa: Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken. Als 40-jarige keerde hij weer terug naar zijn thuisland Engeland.

Tijdens de renaissance, het tijdvak waarin John Dowland leefde waren smartelijke liederen in zwang. Het betrof dan de zogeheten Luitliederen (Solozang met begeleiding van luit en eventueel een ander snaarinstrument). Bekend werden zijn liederen Flow my tears, Sorrow, sorrow stay, In darkness let me dwell. De liederen waren eenvoudig maar zeer lyrisch van aard. Populair waren ook zijn instrumentale composities voor luit en gamba. Rond 1600 verschenen zijn composities in druk. Bijna 100 werken schreef hij voor solo luit. In 1597 werd zijn First Book of Songs uitgegeven. Zeer bekend is het uit 1604 stammende Lachrimae ook wel Seaven Teares in Seven Passionate Pavans.

DOWLAND ZANG EN LUIT NUMMER 611