Ives – De vierde juli

Als een beginnend luisteraar van klassieke muziek dit stuk voor de eerste keer zal horen, zal misschien gedacht worden of de componist niet bij z’n volle verstand was, of dronken, toen hij dit werk schreef. En dan te bedenken dat de kakofonie aan geluiden hier en daar ook nog door twee dirigenten gedirigeerd wordt. Voor iemand die het nog nooit heeft gehoord: riemen vast! Het bedoelde stuk heeft als titel De vierde juli en komt uit de New England holidays van de Amerikaanse componist Charles Ives (1874-1954). Hij componeerde dit vierluik in de jaren 1897 – 1913. De vier delen: 1.Washington’s Birthday 2. Decoration Day 3. Fourth of July 4. Thanksgiving.

De vierde juli vertelt een verhaal en is briljant en listig in elkaar gezet. Als de luisteraar zijn oren spitst zullen verschillende bekende Amerikaanse volksmelodieën de revue passeren. Het hoogtepunt is de aankomst op het dorpsplein van een militaire kapel waarvan de muzikanten een bekend volkslied spelen dat zeer slecht ingestudeerd is (hetgeen de bedoeling is). Uit een andere straat komt eveneens een muziekkorps aanmarcheren dat uiteraard een geheel ander stuk speelt… En zo schenkt Ives ons nog een aantal muzikale en onmuzikale verrassingen. Het stuk duurt nog geen zeven minuten en is een radicaal en onvoorspelbaar experiment.

Andere op Amerika geïnspireerde werken van Ives zijn onder andere: Variaties op Amerika, Drie plaatsen in New England, Central Park in the Dark.

IVES DE VIERDE JULI NUMMER 405