Sjostakovitsj – Symfonie 07

Adolf Hitler was van plan Leningrad (thans Sint Petersburg) te vernietigen. In 1941 viel hij de stad aan. Leningrad werd voortdurend beschoten en gebombardeerd door de Duitse troepen. Binnen een mum van tijd was van het centrum vrijwel niets meer over, maar de Duitsers zagen geen kans om door de verdediging, voor een deel door de burgers van de stad zelf ter hand genomen, heen te breken. Meer dan één miljoen inwoners van Leningrad vonden de dood, vele honderdduizenden stierven de hongerdood. De Russische componist Dmitri Sjostakovtsj (1906-1975) droeg zijn Symfonie 7 op aan de strijd tegen het fascisme en de toekomstige overwinning van zijn geboortestad Leningrad. Het werk ging in 1942 in Leningrad in premiere. In hetzelfde jaar werd de symfonie in Londen uitgevoerd en werd er een microfilm van de partituur naar de VS gezonden.

Het invasiethema, de uitgebreide en zeer indrukwekkende mars, in het eerste deel van de Symfonie 7  (1941) heeft volgens de componist niets met de invasie van Hitler te maken.

Sjostakovtsj in een biografie: ‘Ik dacht aan heel andere vijanden toen ik het werk componeerde. Voor het fascisme voelde ik natuurlijk alleen maar afschuw en niet alleen voor het Duitse, maar voor iedere vorm van fascisme. De tijd van voor de oorlog wordt nu graag als een idylle voorgesteld. Alles was toen mooi zegt men, tot Hitler het verstoorde. Hitler was een misdadiger dat is duidelijk maar Stalin ook. In wezen heb ik er niets op tegen dat mijn Symfonie 7 de Leningrad symfonie wordt genoemd, maar het werk gaat niet over de blokkade van Leningrad maar over het Leningrad dat Stalin heeft vernietigd. Hitler heeft dat karwei gewoon afgemaakt’.

Deel 1 allegretto (Treurnis) – Deel 2 moderato – Deel 3 adagio ( Houdt moed) – Deel 4 allegro ( Overwinning.) Indrukwekkend is de Mars uit deel 1 allegretto. 

Dmitri Sjostakovitsj was een muzikaal wonderkind. Op 9 jarige leeftijd begon hij met pianospelen, en op zijn 13e werd hij toegelaten op het conservatorium van St. Petersburg. Internationale roem verwierf hij op zijn 19e met de Symfonie 1.

SJOSTAKOVITSJ SYMFONIE 7 (LENINGRAD) NUMMER 013