Theodorakis – Mauthausen liederen

Als kind was de Griekse componist Mikes Theodorakis (1925 – 2021) reeds muzikaal actief. Hij studeerde aan de conservatoria van Athene en Parijs. In de jaren zestig werkte hij samen met de zangeres Maria Farantouri, geboren in 1947. Zij werd beroemd als vertolkster van liederen van Theodorakis. In 1966 verscheen haar eerste plaat met de Mauthausen liederen. In Nederland vertolkte Liesbeth List deze inmiddels klassiek geworden liederen.

Theodorakis was politiek zeer actief. Tijdens Wereldoorlog II was hij verzetsstrijder vanwege het fascistische regime in zijn geboorteland. Hij bracht vele jaren in gevangenschap door.

Door het regime van kolonels werd hij in 1967 vanwege zijn politieke ideeën en hang naar democratie gevangen gezet. Mede door inspanningen van dirigent componist Leonard Bernstein, componist Dmitri Sjostakovitsj en zanger Harry Belafonte werd zijn gevangenschap omgezet in ballingschap waarna hij vier jaar in Parijs verbleef

Theodorakis schreef ruim 1000 composities. Veel van zijn werken zijn maatschappij kritisch. Zeer bekend zijn de reeds vermelde Mauthausen liederen, genoemd naar het concentratiekamp nabij de Oostenrijkse plaats Mauthausen.

Behalve de smartelijke Mauthausen liederen, schreef Theodorakis populaire songs, opera en ballet, een requiem, muziek voor symfonieorkest, koormuziek en filmmuziek. Wereldroem verkreeg hij met het lied La danse de Zorba uit de film Zorba de Griek uit 1962. Met in de hoofdrol Anthony Quinn.

THEODORAKIS MAUTHAUSEN LIEDEREN NUMMER 557