Joplin – Ragtimes

De Amerikaan Scott Joplin (1868-1917) was één van de eerste zwarte klassieke componisten. Joplin speelde aanvankelijk in bars, bordelen en tijdens stomme films in theaters. Behalve piano speelde hij kornet. Voordat hij musicus werd was hij spoorwegarbeider. Op eigen kosten liet hij zijn opera Treemonisha uitvoeren. De première werd een flop. Joplin belandde in een inrichting en overleed. Pas in 1975 werd de opera met succes opgevoerd en de titelsong belandde in de hitparades.  Het thema van Treemoshina (het meisje Monisha onder de boom) behandelt emancipatie. De moraal van het verhaal… dat meisjes een goede opleiding behoren te krijgen.

De swingende stukjes pianomuziek die Scott Joplin rond 1890 onder de naam Ragtimes componeerde, kwamen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw opnieuw in de belangstelling te staan, dit dankzij de bioscoopfilm Sting (met Robert Redford en Paul Newman) waar de Ragtimes als filmmuziek worden gebruikt. De ragtime Entertainer, die als een rode draad door de film te beluisteren is, werd een hit. Vanaf dat moment heerste er een ware Joplin-rage. Niet alleen grammofoonplaten, maar ook de bladmuziek van Joplins Ragtimes gingen als warme broodjes over de toonbank.

Ragtimes hebben altijd een tweedelige maatsoort. De rags zijn te herkennen aan de strakke bastonen en de syncopen (verschuivingen van het accent) in de melodie. Door de swing was er goed op te dansen. Ragtimes werden rond 1900 gespeeld, en er werden eveneens pianorollen van gemaakt. Tegenwoordig is de ragtime nog vaak te horen als achtergrondmuziek bij slapsticks en (stomme) films.

De twee meest bekende ragtimes van Scott Joplin zijn: Maple Leaf Rag en The Entertainer.

JOPLIN RAGTIMES NUMMER 426