Schubert – Piano Solo

Als we de Weense top componisten uit de periode 1750-1820 op een rijtje zetten, dan hebben we het over: Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert. Van deze vier giganten heeft Franz Schubert (1797-1828) als uitvoerend musicus het minste geluk gekend. Ten eerste was hij geen pianovirtuoos, al kon hij uiteraard goed met het instrument overweg. Ten tweede zijn podiumvrees. Ten derde ging hij zeer slordig om met zijn werken, en ten vierde toonden uitgevers nauwelijks belangstelling voor zijn werken. Erger nog was het feit dat Schubert door zijn netelige financiële situatie niet altijd over een piano – of zelfs muziekpapier! – kon beschikken.

Het mag dan ook een wonder heten dat Schubert ons ondanks zijn ontberingen zoveel moois aan pianomuziek heeft nagelaten. We denken dan met name aan zijn Pianotrio 1 in Bes, zijn Duitse dansen voor piano, de twee bundels Impromptu’s, zijn Moments Musicaux en natuurlijk de Pianosonates nrs. 18 in G, 20 in A en 21 in Bes. Deze laatste sonate componeerde de doodzieke componist in zijn sterfjaar 1828. Wat Schuberts liedcyclus Winterreise voor de liedkunst is, is Pianosonate 21 voor de pianoliteratuur. Pianosonate 16 valt op door zijn eenvoud. Het lieflijke stuk duurt zo’n 40 minuten. Natuurlijk kunnen ook de honderden liederen met een ijzersterke pianobegeleiding niet ongenoemd blijven, en ook zijn beroemde Forellenkwintet, waarin de piano een prachtige en zeer belangrijke rol vervult. 

Wisten zijn voorgangers Mozart en Beethoven tijdens hun concerten honderden mensen op de been te krijgen, Schubert had een zekere angst voor het podium. Hij begeleidde wel zijn eigen liederen, maar om ook zijn pianowerken op het toneel uit te voeren, dat vond hij wat ver gaan. Of dit kwam door zijn kleine gestalte (Schubert was slechts een meter vijftig groot) of dat het lag aan het feit dat hij zich als pianist onvoldoende bekwaam vond, is niet bekend…

Luistert u ook naar de Fantasie in f mineur voor vier handen!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SCHUBERT PIANO SOLO NUMMER115

Nota bene

Probeer eenvoudige stukken goed en met elegantie te spelen. Dat is beter dan moeilijke stukken slecht te spelen, aldus Robert Schumann aan zijn pianospelende dochters.

Schumann was zo in contact met zijn innerlijk kind dat hij stukken schreef voor volwassenen die terugkeken op hun kindertijd. Zelf schreef de componist Kinderszenen en het Album für die Jugend, een reeks van 48 stukken bedoeld als oefenmateriaal. Hij legde deze pianostukjes, zowel gemakkelijk als moeilijker, voor aan zijn dochters Marie, Elise en Julie.

Bekend is dat Schumann zijn meeste liederen opdroeg aan zijn vrouw Clara. Zij was behalve componiste een zeer beroemd pianiste.