Ellington – Oeuvre

Edward Kennedy Ellington werd in 1889 geboren in Washington, hij stierf in 1974 in New York. Zijn vader werkte in de horeca. Moeder Daisy gaf hem zijn eerste pianolessen. Zijn bijnaam Duke verwierf hij op school vanwege zijn opvallende kleding. Duke was veertien toen hij pianist Harvey Brooks hoorde spelen. Deze werd Ellingtons inspirator om door te gaan in de muziek.

Zijn eerste optreden als professioneel pianist en bandleider was in New York in de wijk Harlem. Hij trad daar op in de Cotton Club. Onder de naam Duke Ellington and his Jungle Band trad hij op voor de radio en verwierf zodoende algemene bekendheid. In 1932 verliet hij New York en in de jaren 60 toerde hij als groot musicus door de V.S. en Europa.  

In zijn vaak lange composities of arrangementen experimenteerde hij met verschillende muziekstijlen. Jazzcritici verweten hem dat wat hij deed weinig te doen had met jazz, eerder met klassieke muziek.

Een bekend werk uit zijn Harlem-periode was Harlem Airshaft uit 1940. In dit nummer probeerde Ellington het stadsleven uit te beelden. Tevens componeerde hij lange stukken bigbandmuziek geïnspireerd op bestaande klassieke muziek, zoals bijvoorbeeld Peer-Gynt-Suite en Notenkrakersuite.

Men rekent Duke Ellington en zijn bigband tot de swingperiode, net als bijvoorbeeld Count Basie, Glenn Miller en Benny Goodman. Deze periode vond plaats tussen 1930 en 1940.

Ter nagedachtenis werd er van Ellington in het Central Park te New York een standbeeld opgericht. In zijn geboorteplaats Washington bestaat de Duke Ellington School of Arts.

Behalve eerdergenoemde werken noemen we:

Sophisticated Lady – Caravan – Mood Indigo – Rockin’ in Rhythm – Satin Doll – Take A Train – Prelude to a Kiss – Let a Song Go Out of My heart – Battle of Swing – Blue Light – Don’t Get Around Much Any… – Do Nothin’ ‘till You Hear From Me – Cotton Tail – It don’t mean a Thing – C Jam Blues – Come Sunday – I got it Bad – Never No Lament

ELLINGTON OEUVRE NUMMER 851