Britten – War Requiem

De Engelse componist Benjamin Britten (1913 – 1976) schreef in 1962 het War Requiem. Het betreft een grootschalig werk waaraan behalve een uitgebreid symfonie orkest, een gemengd koor, een jongenskoor, zangsolisten, een kamerorkest, orgel en piano aan meedoen. In totaal spelen en zingen er 225 musici… Het War Requiem opus 66 is niet in de eerste plaats een religieus werk al heeft het wel kenmerken van de rooms-katholieke dodenmis. Britten zelf was atheïst.

Als jongeman weigerde Benjamin Britten dienst in het leger. Hij was overtuigd pacifist. In het War Requiem koos hij er voor om zowel de nutteloosheid van oorlog, als de houding van de kerk in tijden van oorlog onder de loep te nemen. Het requiem moest dienen als aanklacht tegen krijgsgeweld. Het werk werd geschreven voor de inwijding van de kathedraal van Coventry in 1962. Deze kerk werd in 1940 tijdens een bombardement van de Duitsers volledig verwoest. Het werd opgedragen aan vier oorlogsslachtoffers.

Britten gebruikte gedichten van de gesneuvelde militair en dichter Wilfred Owen voor zijn War Requiem. Als teken voor verzoening had Britten voor de première zangsolisten van verschillende nationaliteiten uitgenodigd: Duitsland, Rusland en Engeland. Voor Engeland verkoos Britten de tenor Peter Pears, zijn levenspartner.

De première in het Verenigd Koninkrijk was in 1962. In 1964 volgden de eerste uitvoeringen in België en Nederland.

BRITTEN WAR REQUIEM NUMMER 603

Nota bene

Igor Stravinsky componeerde tijdens Wereldoorlog I L’Histoire du Soldat

Maurice Ravel droeg zijn Tombeau de Couperin op aan vrienden die stierven tijdens Wereldoorlog I

Messiaen componeerde zijn Quatuor pour la fin du Temps in een Duits concentratiekamp

In 1942 werd de Zevende symfonie van Sjostakovitsj uitgevoerd door een verzwakt en uitgehongerd orkest in het door de Duitsers bezette Leningrad

Benjamin Britten componeerde zijn War Requiem op teksten van loopgraaf soldaat