Grainger – Shallow Brown

De Australische componist Percy Grainger (1882 – 1961) werd in Melbourne geboren. Zijn gehele jeugd woonde hij samen met zijn moeder. In 1914 vertrok hij naar de Verenigde Staten. Hij werkte daar als saxofonist en dirigent bij een militaire kapel. Ook als componist liet hij van zich horen. Hij raakte bevriend met George Gershwin en Duke Ellington. Na de zelfmoord van zijn moeder kon de toen veertigjarige Grainger het leven nauwelijks meer aan. In 1922 reisde hij naar Europa, trouwde daar en maakte naam als excentriek en temperamentvol pianist. In de jaren 30 werd hij muziekdocent in New York waar hij zich sterk maakte om jazzmuziek op het leerprogramma te zetten.

Als componist zette hij zich af tegen de traditionele muziekvormen. Hij zocht naar wegen die de natuurlijke verschijnselen van wind en golven konden nabootsen. In dit opzicht zou je hem kunnen vergelijken met de Engelsman Benjamin Britten (1913 – 1976) die eveneens de zee als een soort hoofdthema door zijn oeuvre laat klinken. Met een bandrecordertje stroopte Grainger stad en land af op zoek naar bruikbare volksliedjes en volksdansen waar hij vervolgens prachtige arrangementen van maakte. Hij verzamelde er meer dan vijfhonderd! Als Grainger een geschikt volkslied of dansmelodie had gevonden maakte hij verschillende arrangementen om er zeker van te zijn dat elk orkest , koor of ensemble het werk zou kunnen uitvoeren.

Een voorbeeld van het voorafgaande is zijn bewerking op het zeemansliedje Shallow Brown, waarin een golvende zee te horen is. Grainger maakte maarliefst drie versies op dit lied: 1. Zangstem en piano 2. Koor en orkest 3. A Capella uitvoering. Shallow Brown is geschreven naar een verhaal van John Perring, een zeeman en getalenteerd zanger. Van oorsprong zou het lied gezongen zijn door een vrouw die op de kade een vertrekkend schip alle goeds toewenst.

Enkele andere titels: Molly on the Shore – Far Away – Irish Tune from Country Derry – Colonial Song.

GRAINGER SHALLOW BROWN NUMMER 366