Howells – Oeuvre

De Engelsman Herbert Howells werd in 1892 geboren, hij stierf in 1983. Hij is vooral bekend geworden als componist van kerkmuziek. Orgel spelen leerde hij van zijn vader, een loodgieter en schilder en die het orgel bespeelde van de plaatselijke baptistenkerk in Lydney. Hij was de jongste van 6 kinderen.

Door een weldoener kon de 16-jarige Herbert orgellessen volgen aan de Gloucester Cathedral. In 1910 ontstond een vriendschap met de componist Vaughan Williams (1872 – 1958), deze zou hem in zijn latere composities beïnvloeden.

In 1912 verhuisde de toen twintigjarige Howells naar Londen waar hij zich inschreef aan het Royal College of Music. Al spoedig zou daar een mis van hem uitgevoerd worden. Echter het grootste gedeelte van zijn muziek was instrumentaal, zoals zijn Pianoconcert. De klad in zijn carrière kwam toen de ziekte Graves, een schildklierziekte zich bij hem aankondigde.

In 1916 componeerde hij het ‘volwassen’ Pianokwartet. Het jaar daarna werd hij organist in de kathedraal van Salisbury.

In 1920 werd hij staflid van het Royal College of Music in Londen. Daar ontstonden een Pianoconcert, Strijkkwartet en de Ouverture Merry Eye. In 1928 verscheen Lamberts Clavichord.

In 1935 overleed zijn negenjarige zoon. Diep getroffen door deze gebeurtenis zette hij zijn verdriet om in muziek. Dit resulteerde in het koorwerk Hymnus Paradisi en het Concerto for Strings. Andere herdenkingswerken werden A Sequence for Michael en All My Hope on God is founded. Nadien richtte Howells zich grotendeels op met het componeren van koor en orgelmuziek: Psalm Preludes, Master Tallis’ Testament, Liederen, waaronder O Pray for the Peace of Jerusalem en Like as the Hart. Tot het eind van de oorlog was Howells als organist verbonden aan St John’s College, Cambridge.

In de jaren 40 werden een Te Deum en Magnificat voltooid. In 1950, 15 jaar na de dood van zijn zoon, verscheen Hymnus Paradisi voor koor en orkest en later, behalve korte koorwerken, de Missa Sabrinensis (1954), An English Mass (1956), het Stabat Mater (1959, en tot slot het Requiem (1980).

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

HOWELLS OEUVRE NUMMER 980