Ives – 3 places in New England

Eerst kreeg de Amerikaan Charles Ives (1874-1954) les van zijn vader. Op zijn veertiende werd hij organist van de plaatselijke baptistenkerk, waar hij tijdens de diensten zulke gewaagde zettingen speelde van psalmen en andere kerkliederen, dat hij meerdere keren uit de orgelbank werd verwijderd! Ondanks zijn talent en vele composities wilde hij niet professioneel musicus of componist worden.

Ives was de eerste belangrijke Amerikaanse componist die de sfeer van zijn land probeerde te verklanken, gelijk als de meeste Europese nationalistische componisten dat vóór hem deden. Nog geen twintig jaar oud componeerde hij op geheel eigen wijze polytonale muziekstukken (meerdere toonsoorten gelijktijdig). Een voorbeeld hiervan zijn de Variaties op Amerika.

In zijn composities creëerde Ives muzikale landschappen van Amerika, met name New England. Door drie plaatsen in New England schetst Ives herinneringen uit zijn jeugd.

Three places in New England werd tussen 1908 en 1914 gecomponeerd. In het eerste deel vinden we zijn herinneringen aan de groene parken in het stadscentrum van Boston. Het tweede deel behandelt het mooie Connecticut met als hoofdstad Hartford en zijn prachtige omgeving met heuvels, bossen en meren. Ook in dit deel de viering van 4 juli, de nationale feestdag,  inclusief het geluid van elkaar passerende marching bands. De derde herinnering gaat terug naar Massachusetts waar Ives op een vroege zomerse zondagmorgen samen met zijn vrouw een wandeling maakt langs de oevers met  uitzicht op de optrekkende nevel van het water.

IVES THREE PLACES IN NEW ENGLAND NUMMER 290