Ketèlbey – Perzische markt

De Engelse componist en dirigent Albert Ketèlbey (1875-1959) komt er in officiële muziekboeken vaak bekaaid af, of wordt zelfs in het geheel niet genoemd. Men pleegt hem te betitelen als schrijver van lichtklassieke muziek, maar composities als In a Persian Market en In a Chinese Temple Garden doorstonden de kritieken van gesettelde klassieke recensenten. Overigens schreef de componist vaak programmamuziek – muziek waar een buitenmuzikale gedachte achter schuilt – in het geval van Ketèlbey landen of steden.

Als jongetje van elf jaar oud schreef Ketèlbey een pianowerk dat door de grote componist Sir Edward Elgar (1857-1934) geprezen werd. Elgar geloofde in een gouden toekomst voor het wonderkind Ketèlbey.

Als uitvoerend musicus oogstte Ketèlbey als multi-instrumentalist eveneens lof en won hij diverse internationale prijzen. Toen hij zestien jaar was, werd hij aangesteld als kerkorganist. In diezelfde periode startte hij een loopbaan als pianist.

Een specialiteit van Ketèlbey was het componeren voor stomme films. Tientallen bioscoopfilms werden door hem van muziek voorzien. Toen hij de twintig gepasseerd was, begon hij zich te interesseren voor het dirigentschap. Aanvankelijk kreeg hij de leiding over lichtklassieke orkesten, maar geleidelijk aan verwierf hij een reputatie als volwaardig musicus. Verschillende internationale orkesten, waaronder het Amsterdamse Concertgebouworkest, hebben onder zijn leiding gestaan.

In het nog geen 10 minuten durende muziekstuk In a Persian Market (In een Persische Markt) uit 1920 voor koor en orkest (oorspronkleijk voor piano) zijn we getuige van volksmuziek waarin een karavaan kameeldrijvers een markt aandoet en kennismaakt met de drukte van een stad: jongleurs, slangenbezweerders, bedelaars, maar ook een prinses. Een folkloristisch exotisch spektakelstuk.

KETÈLBEY PERZISCHE MARKT NUMMER 462