Cowell – Ostinato Pianissimo

Pianissimo Ostinato is een kort maar bondig stuk muziek van de Amerikaanse componist en muziektheoreticus Henri Cowell (1887 – 1965). Je hebt met dit Pianissimo Ostinato direct de manier van componeren van Cowell in het vizier (pianissimo betekent zeer zacht en ostinato is dat een motiefje zich hardnekkig blijft herhalen.) Het charmante, haast kinderlijk stuk lijkt zo uit een musicerende schoolklas te komen. Instrumenten die aan bod komen zijn o.a. piano, xylofoon, woodblock, gong, pauken en cimbalen.

Henri Cowell begon reeds op vijfjarige leeftijd met vioolspelen.  Zijn eerste belangrijke compositie was het pianostuk Dynamic Motion (1916.), een werk waar hij reeds clusters in voorschreef (= met de onderarm of vlakke hand op de toetsen van de piano slaan) dat dan ook door vele muziekliefhebbers als absurd beschouwd werd. Tevens schreef hij in zijn werken de zogenaamde ‘String piano voor, waar de snaren van de piano geveegd of geplukt worden. Cowell trad regelmatig op als pianist van zijn experimentele werken.

Henri Cowell was in feite autodidact. In het begin experimenteerde hij met nieuwe soorten klanken en muziek. Hij ontwikkelde ook verschillende nieuwe elektronisch gestuurde instrumenten. In 1925 richtte hij de New Music Society op, een school die de Amerikaanse avant-gardistische muziek moest stimuleren.

Cowell componeerde honderden werken waaronder 19 symfonieën. De Amerikaanse componist John Cage (1912 – 1992) was een leerling van hem.  Cage, die eveneens experimenteerde met nieuwe klanken is bekend geworden door het gebruik van een geprepareerde piano (tussen en op de snaren werden allerlei objecten neergelegd als leertjes, moertjes, gummetjes etc. ) Verwonderlijk is dat de grote componist George Gershwin eveneens lessen bij Cowell volgde. Ook Charles Ives bleek belangstelling voor zijn muziek te hebben.

COWELL OSTINATO PIANISSIMO NUMMER 494